Artificiële intelligentie is niet langer science fiction, noch in de samenleving, noch in de zakenwereld.

Het opent nieuwe mogelijkheden om tal van activiteiten van een kmo te verbeteren of te automatiseren, ongeacht de omvang van het bedrijf en de sector waarin het actief is. De rol van AI in bedrijfsprocessen neemt in de komende jaren nog toe. Die technologie vertegenwoordigt een niet te missen trein naar de toekomst, die u echter goed moet beheersen om uw bedrijf te laten evolueren.

Ontdek de voordelen van AI voor uw kmo

1. Ken uw klanten beter om uw marketing nauwkeuriger te richten

De meeste Belgische kmo's hebben een website. Sommigen verkopen er zelfs hun producten of diensten op. Door een virtuele assistent (chatbot) te integreren, geeft u potentiële klanten de kans om 24/7 een antwoord te krijgen op hun vragen. Het is een eenvoudige manier om informatie te verzamelen en in contact te treden met uw websitegebruikers. Zo worden zij misschien volwaardige klanten.

De chatbot is een van de vele voorbeelden. Artificiële intelligentie biedt ook talrijke oplossingen om markttrends te analyseren en reclamestrategieën te optimaliseren. Het kan namelijk worden ingezet om automatisch dynamische en gepersonaliseerde marketingcampagnes te ontwerpen, en zo de aanwezigheid van uw bedrijf op het internet te versterken.

2. Verbetering van de productiviteit en vandaar ook van het concurrentievermogen

Een van de taken van AI in kmo’s is het automatiseren van bepaalde repetitieve en tijdrovende taken. De bespaarde tijd kan beter worden besteed aan missies met een hogere toegevoegde waarde.

Laten we het voorbeeld nemen van de boekhouding. Dankzij zijn herkennings- en analysemogelijkheden kan AI bepaalde boekhoudkundige documenten (leveringsbonnen, bestekken, facturen, enz.) automatisch verwerken en sorteren, wat een onmiddellijke tijds- en productiviteitswinst oplevert.

Die aanpak kan perfect worden overgezet naar de logistiek, de inkoop of het voorraadbeheer.

3. De hulpbronnen beter beheren en de duurzame transitie bevorderen

We vergeten soms dat technologie ook krachtig bijdraagt tot een duurzame transitie in onze samenlevingen. Kmo’s halen daar eveneens voordeel uit.

Een AI-systeem is bijvoorbeeld perfect in staat om het gebruik te optimaliseren van de grondstoffen waarmee u producten vervaardigt, wat die ook zijn.

Wanneer u verspilling van grondstoffen vermijdt, uw afval beter beheert en uw energieverbruik beperkt, verlaagt u uiteraard de kosten. AI kan hiertoe bijdragen en tegelijk iets betekenen voor het milieu.

4. Vereenvoudig uw HR-zaken

AI heeft zijn doeltreffendheid al bewezen bij het stroomlijnen van bepaalde HR-functies.

Concreet bestaan er al algoritmen die de inhoud van vacatures kunnen doorlichten en in externe databanken of op sociale netwerken de cv's van kandidaten selecteren die het best bij de functie en het DNA van het bedrijf passen.

Dat wordt "matching" genoemd. Dat proces vervangt het menselijke contact van een aanwervingsproces niet, maar het versnelt de doorlooptijd en helpt u bij de besluitvorming. AI-algoritmen kunnen ook uw human resources ondersteunen door advies te verlenen over de beste opleidingen. Zou houden ze de kennis van uw werknemers op peil, naargelang hun profiel. Ze kunnen intelligente suggesties doen voor een beter beheer van loopbanen. En ze detecteren snel de eerste tekenen van een burn-out, zodat u onmiddellijk kunt optreden.

5. Verkrijg betrouwbare informatie en prognoses om uw beslissingen te optimaliseren.

Hoe kunt u uw just-in-time- of nulvoorraadbeleid verbeteren? Hoe kunt u de budgetten beter ramen? Welke energieleverancier is het meest geschikt voor uw bedrijf? Hoeveel omzet kunt u in het volgende kwartaal verwachten? Wat is de verhouding tussen de feitelijke werktijd en de factureerbare tijd?

Al die kwesties zijn complex. De bedrijfsomgeving wordt trouwens steeds ingewikkelder naarmate de hoeveelheid gegevens die een bedrijf dagelijks genereert, toeneemt. Daarom zijn beslissingen soms moeilijk te nemen, voor een menselijk brein toch.

Door prognoses te extraheren, kan artificiële intelligentie u concrete aanbevelingen doen. Op die manier kunt u sneller beslissingen nemen en wordt het algemene beheer van uw kmo een stuk eenvoudiger.

Hulp nodig?

Ontdek de lijst van onze partners om aan de slag te gaan en
artificiële intelligentie in uw kmo implementeren

Begin aan AI