Uitrol in de onderneming

Bestaat er overheidssteun of -subsidies om de implementatie van artificiële intelligentie te ondersteunen?

De Belgische overheid is zich bewust van de moeilijkheden die kmo's ondervinden bij het doorvoeren van hun digitale transitie en bij het integreren van technologieën zoals artificiële intelligentie, en heeft daarom verschillende steunmechanismen in het leven geroepen.

Zo bestaat er op federaal niveau al enkele jaren een belastingvermindering voor digitale investeringen.

Op gewestelijk niveau zijn er enerzijds subsidies voor advies en begeleiding, en anderzijds voor opleiding:

• in het Waals Gewest gaat het om de ondernemingscheques "Digitale maturiteit" en "Cyberveiligheid", en de "Opleidingscheques";

• in het Vlaams Gewest betreft het de "Kmo-portefeuille", de “Kmo-groeisubsidie”, de "Cybersecurity-verbetertrajecten" en opleidingspremies;

• in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het om de "Consultancypremie" en de "Opleidingspremie". Er bestaat ook een "Webpremie" voor de ontwikkeling van een website of een e-commerceplatform, en er zijn de "Innovations vouchers" aangeboden door Innoviris.

Er worden op gewestelijk niveau ook regelmatig verschillende projectoproepen gelanceerd. Uniek in België zijn de drie Waalse projectoproepen "Start IA", "Tremplin IA" en "Cap IA", die achtereenvolgens gericht zijn op de doorlichtingsfase (om uw idee te vinden/te verfijnen), de haalbaarheidsfase (om een "proof of concept" te financieren) en de commercialiseringsfase, en specifiek zijn afgestemd op kmo's.

Alle voorwaarden van die verschillende subsidies kunnen worden geraadpleegd door op de hyperlinks te klikken.

Bekijk ook onze pagina "Zet de stap naar AI" om potentiële partners te ontdekken.

Klik op de microfoon en stel uw vraag
Chatbot
Bezoek onze FAQ om het antwoord op al uw vragen te ontdekken.
De stemfunctie is niet beschikbaar op uw browser. Gelieve een recentere browser te gebruiken.