Uitrol in de onderneming

Hoeveel kost het om een AI-project te implementeren?

Het is onmogelijk een precies antwoord te geven op die vraag. De kosten van de implementatie van een AI-project houden rechtstreeks verband met de doelstellingen en de reikwijdte van het project. 

Het is echter wel mogelijk een lijst op te stellen van de belangrijkste posten die u geld zullen kosten:

• Begeleiding door AI-deskundigen (kosten voor adviesverlening). Dat zijn salariskosten die variëren in functie van de duur van de toegewezen opdracht.

• Ontwikkeling van het instrument (ontwikkelingskosten). De prijs zal enorm variëren afhankelijk van het soort instrument dat wordt beoogd, het feit of het project gebruikmaakt van reeds bestaande AI-technologieën of dat die op maat moeten worden ontwikkeld, het gemak waarmee toegang kan worden verkregen tot de voor de ontwikkeling noodzakelijke gegevens en de kwantiteit/kwaliteit daarvan, het aantal trajecten dat nodig is om tot een bevredigend resultaat te komen, enz.

• Informaticamateriaal (infrastructuurkosten). Om artificiële intelligentie goed te laten functioneren, is informatica-infrastructuur (= hardware) nodig die over een bepaalde rekenkracht en opslagruimte beschikt. Als u niet goed genoeg bent uitgerust, moet u wellicht uw hardware upgraden. Nochtans zijn steeds meer AI-oplossingen ook beschikbaar via cloud computing diensten. In dat geval hoeft u zelf niet over de rekenkracht of opslagruimte te beschikken. Externe servers zorgen hiervoor, waardoor de infrastructuurkosten voor u dalen.

• Opleiding, voor uzelf en uw werknemers (indien van toepassing) (opleidingskosten). Om uw AI-oplossing effectief te gebruiken en te begrijpen hoe die werkt, is enige opleiding in die technologie wellicht noodzakelijk. De kosten variëren in functie van de mate waarin u voorkennis hebt en het feit of u al dan niet over interne deskundigheid beschikt.

Voor een kmo zijn de totale kosten dus aanzienlijk en zijn die moeilijker af te schrijven dan voor een grote onderneming. Het is daarom essentieel dat u de potentiële return on investment van het uitrollen van AI in uw onderneming correct berekent. Aangezien de prijs van de technologieën redelijk onveranderlijk is, ongeacht de omvang van de onderneming, is een kmo in het nadeel omdat zij niet van dezelfde schaalvoordelen profiteert. Daarom bestaan er verschillende vormen van overheidssteun om kmo's te helpen bij hun digitaliseringsproces.

Klik op de microfoon en stel uw vraag
Chatbot
Bezoek onze FAQ om het antwoord op al uw vragen te ontdekken.
De stemfunctie is niet beschikbaar op uw browser. Gelieve een recentere browser te gebruiken.