Sectorale voordelen

Ik ben actief in de industriesector. Hoe zal artificiële intelligentie mijn sector beïnvloeden? Kan ze mij helpen bij mijn activiteiten?

Als er één sector is waar artificiële intelligentie al een grote impact heeft gehad en zal blijven hebben, dan is het de industriesector. AI biedt opportuniteiten voor alle soorten industrieën.

Ten eerste is AI een waardevolle adviseur. Dat gebeurt op drie manieren:

• Door bedrijfsgegevens te vereenvoudigen en te analyseren, er dashboards met duidelijke prestatie-indicatoren uit af te leiden, en zo het gebruik van middelen en afvalbeheer te optimaliseren of de werktijden van werknemers beter te beheren, enz.

• Op een voorspellende manier, op basis van statistische prognoses, anticiperen op risico's in de toeleveringsketen, gebreken bij de vervaardiging of storingen in de productieketen (predictief onderhoud).

• Op een minder strategisch niveau, door rechtstreeks aanbevelingen voor actie te doen aan werknemers bij hun dagelijkse operationele taken.

AI speelt ook een rol om de automatisering van productieketens te perfectioneren en een dialoog tussen de verschillende machines mogelijk te maken, via het internet der dingen

De automatisering komt ook ten goede aan de werknemers, die verlost zijn van de meest repetitieve en vermoeiende taken (zoals kwaliteitscontrole), ten voordele van taken met een hogere toegevoegde waarde. Daarnaast zal automatisering ook gestalte krijgen in autonome voertuigen, die steeds vaker zullen worden ingezet voor korte trajecten voor logistiek vervoer.

Wat onderhoud betreft, gaat AI verder dan een voorspellende analyse. Dankzij een optimaal voorraadbeheer en visuele identificatie kunnen onderdelen en hun technische fiches immers in een oogwenk worden gevonden.

Ten slotte zijn opvolging en traceerbaarheid een belangrijke kwestie geworden voor de industrie. Dankzij artificiële intelligentie kan een product in alle fasen van de productieketen worden gevolgd en onmiddellijk worden geïdentificeerd door het serienummer af te lezen. De opvolging kan zich zelfs uitbreiden tot het verbruik en de vernietiging of de recyclage van het product, in een logica van circulaire economie.

Interesse? Lees de getuigenissen van kmo's die artificiële intelligentie hebben toegepast om hun bedrijfsactiviteiten te stimuleren door naar de pagina "Getuigenissen" te surfen.

Klik op de microfoon en stel uw vraag
Chatbot
Bezoek onze FAQ om het antwoord op al uw vragen te ontdekken.
De stemfunctie is niet beschikbaar op uw browser. Gelieve een recentere browser te gebruiken.