Algemene vragen

Waar komt de term "artificiële intelligentie" vandaan?

De meningen lopen uiteen over de oorsprong van de term "artificiële intelligentie". Sommigen schrijven de term toe aan de Britse wiskundige Alan Turing, die in de jaren 1950 een baanbrekend wetenschappelijk artikel schreef: "Computing Machinery and Intelligence". Daarin stelde hij praktische en ethische vragen over het feit of een vorm van intelligentie kan worden toegeschreven aan machines. 

Hij beschreef ook wat later de "turingtest" zou worden genoemd. Het doel van die test is te beoordelen of een machine in staat is een mens na te bootsen. Het experiment neemt de vorm aan van een discussie tussen een beoordelaar en twee individuen: de ene een mens, de andere een machine. Als de beoordelaar na het stellen van open vragen niet in staat is uit de verkregen antwoorden op te maken wie van beide individuen de mens is, dan wordt aangenomen dat de machine geslaagd is voor de turingtest. 

Ze kan bijgevolg effectief worden aangemerkt als artificiële intelligentie. Die test maakt nog steeds deel uit van de beoordelingen die ontwikkelaars van AI-software maken om de kwaliteit ervan vast te stellen. 

Klik op de microfoon en stel uw vraag
Chatbot
Bezoek onze FAQ om het antwoord op al uw vragen te ontdekken.
De stemfunctie is niet beschikbaar op uw browser. Gelieve een recentere browser te gebruiken.