Techniek

Wat is 5G en hoe verhoudt het zich tot artificiële intelligentie?

5G is de volgende generatie van mobiele netwerken. Het begint wereldwijd ingang te vinden en is de opvolger van 4G, dat veel mensen dagelijks via hun smartphone gebruiken.

Het 5G-netwerk heeft drie voordelen:

• Het heeft een 10 tot 100 keer snellere doorvoer dan de huidige 4G. Dus meer gegevens worden sneller uitgewisseld.

• Het reactievermogen is zeer hoog en elimineert vrijwel de latentie, de reactietijd tussen het moment waarop een actie wordt aangevraagd en het moment waarop deze wordt uitgevoerd.

• Het maakt de aansluiting op het internet mogelijk van veel meer apparaten, zonder risico van verzadiging, dankzij een tien keer zo hoge aansluitingsdichtheid (tot een miljoen apparaten per km²). Dit zal de congestie op het huidige mobiele netwerk verlichten.

Met deze kwaliteiten is 5G dus de ideale ondersteuning voor de ontwikkeling van het internet der dingen (IoT) en voor de samenwerking van het IoT met artificiële intelligentie, zodat ze optimaal samenwerken. Het biedt een dynamische en betrouwbare vector voor de snelle overdracht van de massale gegevens die door het IoT worden gegenereerd en de onmiddellijke verwerking ervan door AI.

5G is meer dan alleen maar een netwerkevolutie. Het is in feite een echte technologische verandering. Het zal de huidige trend van decentralisatie van IT-infrastructuren, die we al kennen van de ontwikkeling van cloud computing, versnellen en vertienvoudigen. Deze trend staat bekend als "gedistribueerde intelligentie". 

Met zoveel netwerkvermogen zal 5G de nieuwste AI-technologieën nog toegankelijker maken voor kleinere organisaties, zoals kmo’s. Zij zal ook geheel nieuwe technologische mogelijkheden openen, die voorheen ondenkbaar waren. 

Vele sectoren zullen hiervan profiteren om te kunnen innoveren:

• In de gezondheidssector zal meer gebruik worden gemaakt van telegeneeskunde en zal het zelfs mogelijk zijn om telechirurgie uit te voeren;

• In de vervoersector zal 5G de grootschalige invoering van autonome, onderling verbonden voertuigen (auto's, bussen, ...) mogelijk maken, met een grotere betrouwbaarheid omdat een beter reagerend netwerk meer veiligheid voor de gebruikers betekent;

• In de industriesector zullen robots en machines op productielijnen beter met elkaar communiceren, waardoor de automatisering toeneemt;

• …

In het algemeen zal 5G, naast IoT en AI, doeltreffend worden gecombineerd met virtualrealityapparatuur, waardoor het gebruik ervan kan worden uitgebreid. Wij kunnen ons bijvoorbeeld voorstellen dat in de toekomst een hologram verschijnt dat de persoon voorstelt met wie wij via onze telefoon chatten, vergelijkbaar met wat in het Star Wars-universum wordt gedaan.

Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Recentelijk is 5G het onderwerp geweest van veel samenzweringstheorieën, zoals de mogelijkheid om de bevolking te controleren via chips die in het menselijk lichaam zijn geïmplanteerd. 

Hoewel deze theorieën niet op feiten zijn gebaseerd, is het belangrijk de meer rationele kritiek op de vermeende gevolgen van 5G voor de gezondheid of het milieu aan te horen en er op een evenwichtige manier op te reageren.  

Wat de gevolgen voor de gezondheid betreft, zijn er momenteel studies aan de gang, maar geen daarvan heeft tot dusver een bijkomend negatief effect aangetoond. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat 5G gebruik maakt van golven met veel hogere frequenties. Naarmate de frequentie van een golf toeneemt, wordt het bereik ervan beperkter. Dit vereist meer relaisantennes om het hele gebied te bestrijken. Op het eerste gezicht lijkt dit niet positief.

Anderzijds verandert 5G ook de manier waarop golven worden uitgezonden. In plaats van de hele ruimte eromheen te besproeien, richt een 5G-antenne zich op bepaalde specifieke punten. Dit maakt het mogelijk de effecten van de golven op de personen in de omgeving beter te beheersen. Maar men moet er ook zeker van zijn dat degenen die zich toevallig op deze brandpunten bevinden, niet zullen worden getroffen door te hoge golfniveaus.

Wat de gevolgen voor het milieu betreft, is ook hier nuance geboden. Hoewel de noodzakelijke vermenigvuldiging van apparatuur om 5G uit te zenden waarschijnlijk geen goed nieuws is, moet worden opgemerkt dat het 5G-netwerk ook een veel efficiënter netwerk is dan zijn voorgangers. Om dezelfde hoeveelheid data te transporteren als 4G, verbruikt 5G tien keer minder energie.

Het probleem wordt dus de exponentiële toename van het datagebruik door de bevolking en door het bedrijfsleven, als gevolg van onze steeds diverser wordende gebruiksmogelijkheden. Deze trend zal alleen maar worden versterkt door de invoering van 5G, waardoor het voordeel op het gebied van energie-efficiëntie zal afnemen. Om van dit nieuwe netwerk te kunnen profiteren, zal ook de huidige vloot van smartphones en aangesloten apparaten moeten worden vernieuwd. Deze nieuwe golf van productie/consumptie zal een duidelijk koolstofeffect hebben.

Klik op de microfoon en stel uw vraag
Chatbot
Bezoek onze FAQ om het antwoord op al uw vragen te ontdekken.
De stemfunctie is niet beschikbaar op uw browser. Gelieve een recentere browser te gebruiken.