Techniek

Wat is cloudcomputing en hoe kan dat worden gecombineerd met artificiële intelligentie?

Cloudcomputing is een algemene term die verwijst naar de verlening van diensten op aanvraag die gehost worden op het internet. Hierdoor kan een onderneming haar gegevens op afstand opslaan en verwerken, via externe servers van derden. 

De onderneming koopt via het internet IT-middelen in de vorm van een dienst, net zoals zij elektriciteit koopt, zonder dat zij intern grote IT-infrastructuren moet opzetten en onderhouden.

Cloudcomputing kan in totaal vier vormen aannemen:

• software als een dienst (SaaS, Software as a Service), voor het huren van software en toepassingen;

• infrastructuur als een dienst (IaaS, Infrastructure as a Service), voor het huren van IT-middelen (servers, netwerken, opslagruimten, enz.);

• platform als een dienst (PaaS, Platform as a Service), voor het huren van IT-middelen en software om nieuwe toepassingen te ontwikkelen of te lanceren;

• desktop als een dienst (DaaS, Desktop as a Service), voor het huren van een virtuele desktopinfrastructuur.

De afgelopen jaren is de ontwikkeling van die clouddiensten regelmatig bekritiseerd vanwege de vermeende negatieve gevolgen voor het klimaat, omdat zeer grote fysieke infrastructuren nodig zijn om de cloud te laten functioneren, in de vorm van grote datacentra, ook al ziet de onderneming die de dienst huurt dat niet. Met dit milieucriterium kan rekening worden gehouden bij het sluiten van overeenkomsten, waarbij sommige leveranciers transparant zijn over hun energieprestaties en stappen ondernemen om die te verbeteren.

Bij de integratie van artificiële intelligentie door een kmo, zijn SaaS en IaaS bijzonder interessant. 

Zij stellen de kmo immers in staat om op afstand en tegen een lage kostprijs vlot toegang te krijgen tot de software en IT-middelen die nodig zijn om AI uit te rollen en waartoe zij anders niet gemakkelijk toegang zou hebben. Zij maken bijvoorbeeld een combinatie mogelijk van de toegang tot opslagruimten die groot genoeg zijn om de big data te hosten, en de toegang tot AI-oplossingen voor het analyseren ervan. De cloud biedt ook toegang tot de nieuwste ERP- of CRM-software.

Door die clouddiensten verdwijnen de kosten voor de aankoop van hardware, de toelevering, het onderhoud, de softwarelicenties, de installatie en de ondersteuning. Die kosten, die relatief vast zijn, of u nu een kmo of een grote onderneming bent, zijn gewoonlijk een nadeel en een van de grootste obstakels voor de geavanceerde digitalisering van een kleine structuur.

Clouddiensten worden vaak aangeboden in de vorm van maandelijkse abonnementen, die op elk moment kunnen worden opgezegd en waarvan de prijs varieert volgens het gebruik. Zij bieden dus een grote flexibiliteit en stellen bedrijven in staat hun begroting van tevoren te organiseren. Het tarief kan van maand tot maand worden aangepast aan uw behoefte aan middelen en uw persoonlijke situatie.

Een van de voordelen van cloudcomputing is bovendien dat u altijd gebruik kunt maken van de nieuwste software- en hardware-updates en geavanceerde cyberbeveiliging van externe servers, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen.

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, zijn die diensten, aangezien ze worden verleend via het internet, toegankelijk vanaf elk geconnecteerd apparaat en vanaf elke locatie, waardoor het gebruik voor de geïnteresseerde ondernemer nog flexibeler wordt.

Let wel op: die flexibiliteit kan ook een risico inhouden, doordat u volledig afhankelijk wordt van structuren buiten de onderneming. Bij het sluiten van de overeenkomst moet daarom bijzondere aandacht worden besteed aan de voorwaarden die gelden voor de aangeboden dienst, en aan de oplossingen die de verkoper biedt in geval van een onverwachte onderbreking van de dienst.

Klik op de microfoon en stel uw vraag
Chatbot
Bezoek onze FAQ om het antwoord op al uw vragen te ontdekken.
De stemfunctie is niet beschikbaar op uw browser. Gelieve een recentere browser te gebruiken.