Techniek

Wat zijn big data en hoe verhouden ze zich tot artificiële intelligentie?

De term "big data" is ontstaan naar aanleiding van de explosieve groei van de hoeveelheid digitale gegevens de afgelopen jaren. "Big data" betekent letterlijk "massale gegevens".

We hebben het namelijk over een volume van 2,5 triljoen bytes aan gegevens die dagelijks in de wereld worden gegenereerd voor alle gebieden samen, en dat volume neemt alleen maar toe met de ontwikkeling van het "internet der dingen". Door die grootteorde zijn alle traditionele instrumenten voor gegevensbeheer achterhaald. Daarom zijn er specifieke instrumenten ontwikkeld om big data te verwerken, de meeste door internetreuzen zoals Google.

Artificiële intelligentie is bijzonder geschikt om de uitrol van die instrumenten te ondersteunen en big data efficiënt te verwerken. Tot hoe meer gegevens zij toegang heeft, hoe doeltreffender zij zal zijn, en big data verschaffen net die toegang. Eenvoudig gezegd: als gegevens de brandstof zijn van artificiële intelligentie, dan zouden big data een benzinestation zijn met theoretisch onbeperkte opslagcapaciteit en een extreem snelle doorstroming. Het is de basis voor de huidige opkomst van AI, en in het bijzonder van deep learning.

Zonder menselijke tussenkomst is AI bijvoorbeeld in staat om in enkele minuten miljoenen en miljoenen mogelijke combinaties te testen om trends in die grote gegevensclusters vast te stellen en zo voorspellende analyses te maken. Dat zou voor menselijke intelligentie onmogelijk zijn, of het zou jaren werk vergen.

Klik op de microfoon en stel uw vraag
Chatbot
Bezoek onze FAQ om het antwoord op al uw vragen te ontdekken.
De stemfunctie is niet beschikbaar op uw browser. Gelieve een recentere browser te gebruiken.