Interview van het notariskantoor Tom en Jan Coppens, in het kader van het sectorale AI-project van de Federatie van notarissen (Fednot)

Photo van Notariskantoor

 

1.    Wie bent u? Wat is uw activiteit?

Ik ben Marjan Coddé, notarieel medewerkster notariskantoor Tom en Jan Coppens te Vosselaar.


2.    Wanneer en hoe bent u zich bewust geworden van de potentiële bijdrage van artificiële-intelligentietechnologieën om bepaalde prestaties van uw kmo te verbeteren?

Wij zijn ons bewust geworden van het nut ervan sinds de integratie van de AI-component als pilootproject werd gelanceerd door Fednot, de Federatie van notarissen, in het kader van het digitale aandelenregister (e-Stox). Het pilootproject werd in maart 2021 gelanceerd en is sinds mei beschikbaar voor ieder notariskantoor.


3.    Op welke zakelijke uitdaging wilde u reageren door artificiële intelligentie te gebruiken?

Het efficiënter invullen van het digitale aandelenregister.


4.    Bent u interne of externe hinderpalen tegengekomen om de AI-sprong te wagen?

Er was geen probleem in ons geval. De integratie werd goed begeleid door Fednot. Er werd vooraf een informatieve cursus gegeven waardoor de integratie gebruiksvriendelijk verlopen is.


5.    Hebt u hulp en advies van buitenaf gekregen?

Ja, het product development team van Fednot heeft een webinar gegeven over hoe de integratie van de AI-component in e-Stox zou werken en eruit zou zien.


6.    Wat zijn de concrete toepassingen die in het kader van uw project zijn ontwikkeld?

Bij het uploaden van een notariële akte in Word-formaat, worden door de AI-component gegevens gedetecteerd, geëxtraheerd en vooraf ingevuld in het digitaal aandelenregister. Daarna moet de notaris of de notariële medewerker dit nog nakijken en eventueel aanvullen. Door die meer efficiënte handelwijze, heeft de notaris meer ruimte voor advies aan de cliënt-ondernemer. Hoe meer akten er via AI worden verwerkt, hoe slimmer en beter de AI wordt in het detecteren van de juiste gegevens. Bijvoorbeeld: aantal aandelen, gegevens aandeelhouder, enzovoort.


7.    Meet u de resultaten al? Denkt u dat de investering snel terugverdiend is?

Er moeten aanzienlijk minder gegevens worden ingevuld en de gegevens controleren vraagt veel minder tijd dan ze in te vullen.


8.    Welk advies zou u, op basis van uw ervaring, geven aan kmo’s die aarzelen om de AI-sprong te wagen?

Laat u goed begeleiden door experten.
 

Meer weten
 

Chatbot
Bezoek onze FAQ om het antwoord op al uw vragen te ontdekken.
De stemfunctie is niet beschikbaar op uw browser. Gelieve een recentere browser te gebruiken.